test O nama

Folklorni ansambl ''Ivan Goran Kovačić'' osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ''Goranovaca'' su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema tamburaškoj svirci, plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 70 godina ''Goranovci'' su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi, ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan Zagrepčanin ne zna za ''Goranovce s Opatovine''.

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja, Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada naših istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas Goranovci izvode folklorne plesove i pjesme:

Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla, kojim se naročito ponosimo, predstavlja i 650 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, dijelom originalnih, a dijelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost.

Ovaj bogati fond plod je, ponovno, dugogodišnjeg rada naših istraživača na terenu, gdje su brižljivo birani i otkupljivani dijelovi nošnji, a koje su potom generacije Goranovaca čuvale, održavale i obnavljale.

Danas Ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske.

Posebnost Ansambla je okupljanje čak tri generacije Goranovaca, od dječje do veteranske sekcije.

Uz plesni repertoar, Ansambl još izvodi vokalni koncertni program hrvatskih marijanskih hodočasničkih napjeva „O, mila Majko nebeska“, koncert pučkih božićnih napjeva „Oj, Betleme, Betleme“, koncert tamburaškog orkestra te sudjeluje u projektima Gradskog kazališta Komedija, glazbenoj igri „Đerdan“ Jakova Gotovca te u predstavi „Narodil se mladi kralj“, veselom božićnom prikazanju s pjesmom i kolom autora Vida Baloga.

Izvrsnost Ansambla potvrđuju i brojna nacionalna i internacionalna priznanja i nagrade, među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Medalju grada Zagreba, četiri nominacije za Porin. Među najvećim državnim priznanjima je i Povelja Republike Hrvatske za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju kulture i folklora u Republici Hrvatskoj i svijetu, uručena uoči obilježavanja 70 godina djelovanja.